Australische humor is fantastisch! Naast de AWESOME borden langs de weg, is de dagdagelijkse humor ook gewoonweg ongelooflijk! Een specifiek soort Australische humor werkt als volgt: men zegt met een afgestreken serieus gezicht het totaal tegenovergestelde van wat men eigenlijk bedoelt. De helft van de tijd vraag je je af: “Meent die dat nu?!” Het antwoord is volmondig: “Nee!” Dit fenomeen dat mensen hier Down Under fantastisch vinden heet: “Taking the piss“. Dit is weliswaar niet letterlijk bedoeld. Als toerist kan je je hierdoor al eens beledigd voelen, maar eens je zelfspot en sarcasme hebt ontdekt, ga je er gewoon lekker in mee.

 

Een voorbeeld uit de “oude doos”:

Situatieschets: Toen we van South Australia naar Western Australia reden, moesten we een grenscontrole passeren. Aan deze controle/quarantainepost wordt er gecontroleerd of je fruit, honing of verse groenten over de grens wil meenemen. Fruitvliegen zijn een ware plaag en kunnen volledige oogsten verwoesten. Om het probleem in te dijken, zijn er dus van die controleposten. De meest voorkomende zijn vuilbakken waarin je je fruit etc. gewoon kan dumpen. Om zeker te zijn dat we niet in overtreding waren en om te weten wat we konden verwachten aan een bemande post, vroegen we enkele Australische trippers om wat extra info.

Wij: “What can we expect at the border security, trash cans for your fruit and stuff?”

Dit was hun antwoord: “Ow yeah mate, and they search your car with dogs and they use mirrors to look under your car and stuff like that.” (“Ow ja maat, en ze doorzoeken de auto met honden en gebruiken een spiegel om onder je auto te kijken.”)

Wij: “Really?!”

Zij: “No, Mate!!!”

Dit was in het begin van onze trip, ondertussen trappen we hier al lang niet meer in. Wij doen er gewoon nog wat extra schepjes bovenop! De situatie is dan omgekeerd. Omdat we toeristen zijn, veronderstellen de Australiërs dat wij niet doorhebben dat ze een grap maken. Bijgevolg “we are taking the piss at them!”. Poets wederom poets!

Het enige nadeel hieraan is dat het enorm moeilijk zal zijn om van deze gewoonte af te raken in Europa. Sorry bij voorbaat, but we love to take pisses at people!!!

 

P.S.: Dit gebeurde echt aan de grenspost:

Controleur: “Hi mate, how are you? Any fruit or veggies?”

Wij: “No, we had a big cook-off yesterday and cooked them all”

Hij: “Alrighty! I love when people do that. I just need a look in your fridge.”

Wij: “Do you need to check our trunk and storage boxes?”

Hij: “No, if I would do that, we would be here all day…”

Wij: “Do you need to check our rooftop box, there are golf clubs in there, you know…”

Hij: “No, but I have to look in your car on the floor to check if there is any sand or soil.”

He looks at our really, really dirty floor: “Alrighty, looks good! Have a nice day!”

And so we did!

 

/ Aussie Aussie

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.